Държава:
Тип:
Локация:
Район:
Мин. цена:
Макс. цена:
Търсене по номер на имота
Varna South Bay beach residence
Начало / Статии / Пловдив
Имате 0 запазени имота във вашия профил.

Пловдив

Местоположение и история

Град Пловдив, разположен на р.Марица, е втория по големина град на България. Уникалното му местоположение на древен кръстопът е допринесло за силното културно и политическо влияние от страна на източните и западните цивилизации, но въпреки това градът запазва изключителната си културна идентичност.
Населението на Пловдив е 345 000 души. Градът се простира на територия от 53 кв. км. в равната Горно-Тракийска низина по двата бряга на река Марица. Характерно за Пловдив е развитието на многоотраслово стопанство и икономика. Център е на различно профилирани научни институти, висши учебни заведения, международен панаир, летище, финансово-кредитни институции, безмитна зона, борси и културни институции.
Област Пловдив обхваща 18 общини: Асеновград, Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Пловдив, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря. Те се простират на територия от 5972.89 кв.км. В рамките на областта живеят 712 702 души, с гъстота на населението 119.84 жители на кв.м.
На териоторията на областта функционират повече от 150 държавни институции, подразделения на централни такива, и са учредени 1300 неправителствени организации.

Пловдив е един от най-старите градове не само в България, но и в Европа. С осем-хилядолетната си история градът е връстник на човешката цивилизация, съвременник на Троя и Микена. Културно-историческото наследство на Пловдив е уникално не само за България, но и за света. Неговата историческа, познавателна и атрактивна стойност е несравнима с никой друг град в България. Неслучайно и мотото на града е “Древен и Вечен”.
Благоприятният климат и географското положение са съдействали за възходящото развитие на Пловдив през всички исторически епохи. Оттук минават важни международни пътни артерии, които още в древността са свързвали Изтока с Европа, Балтика със Средиземноморието, Черно море с Адриатика. Шестте сиенитни хълма му придават неповторима и живописна красота.
След Освобождението на България от турско робство Космополитният Пловдив като най-голям, богат и оживен български град, е обявен за столица на новата държава. Берлинският договор обаче разрушава мечтата на българите да имат обединена и свободна държава. България е разделена на две: Княжество България със столица София и васална провинция Източна Румелия със столица Пловдив. София става държавен и политически център, но Пловдив запазва естествения си статут на културен център.

Икономика

Още в началото на ХХ век Пловдив се откроява като промишлен и търговски център със силно развита лека и хранително-вкусова промишленост.
Пловдив и регионът първи в страната преодоляват голямата икономическа криза, разтърсила света в периода 1929-1933 година. През 1936 г. Пловдивският панаир става член на Съюза на международните панаири и много скоро се налага като структурно звено, стимулиращо развитието на външната и вътрешната търговия. През 1939 г. в града има над 16 хиляди занаятчии и над 17 хиляди работници във фабрики, предимно в хранителната и тютюневата промишленост, а Пловдивският регион е основен износител на плодове и зеленчуци и полуфабрикати от тях.
В наши дни основната мисия на стратегията на областта е: чрез развитие на туризма да се подпомогне един устойчив стопански растеж, разкриване на нови работни места и опознаване на културно-историческото наследство на Пловдив и околните селища.
Това е първият град в страната, който подготви дългосрочен планов документ за приоритетизиране на сектора на туризма за по-бързото ни интегриране в европейския пазар. Пловдив се бори за превръщането му в перспективна туристическа дестинация чрез развитие на: културен туризъм; бизнес туризъм; спортен туризъм; исторически туризъм; винен туризъм и фестивален туризъм.
Панаирното градче в Пловдив е най-голямото в Югоизточна Европа.
Една от важните структури, фасилитиращи международния бизнес е свободната безмитна зона -Пловдив, която е една от институциите даващи облика на града. Тя е създадена през 1987 г. и предоставя условия за монтаж, демонтаж или производство както на чужди, така и на смесени фирми, дистрибуция и ре-експорт, съхранение, складиране и обработка на стоки.
Също така в Пловдив е изграден и функционира митнически терминал, специализиран основно за обработка на тежко-товарни камиони и железопътни вагони.
През 1990 година в града е възстановена и дейността на Пловдивската търговско-промишлена камара, основана през 1895 година. През последните години тя активизира международната си дейност, създавайки контакти с подобни камари от Великобритания, САЩ, Гърция, Турция, Израел, Франция, Германия и Италия. В града функционират и Стопанска камара, Транспортна камара, Стокова борса и др.
Коефициентът на икономическа активност е 55.4% при 46.8% средно за страната.
Брутния вътрешен продукт на човек от населението възлиза на 4305 лева за 2004 година или 88 % от средното равнище за страната. Сектора на услугите дава повече от половината добавена стойност, докато селското стопанство има малък относителен дял.
Градът притежава добра съобщителна, енергийна, водностопанска осигуреност и инфраструктура.


Проекти

Множество мащабни ремонти в град Пловдив стартираха от началото на годината. В програмата на Община Пловдив е запланувано основното ремонтиране на 256 улици, 8 булеварда, 2 моста, както и построяването на нов мост над река Марица. Осигурени са 10 млн. лева за ремонтните дейности на инфраструктурата в града. Планувано е да се извърши планова реконструкция, старата канализация ще бъде подменена, ще бъдат положени нов водопровод, бордюри и асфалтова настилка. Наред с капиталните ремонти над 200 улици ще бъдат изкърпени или изцяло асфалтирани, някой от прилежащите тротоари ще бъдат подредени наново. Вложенията в нов тролейбусен и автобусен парк са критерият с най-голяма тежест – 60%.

Развитие на пазара на недвижими имоти

Средната цена на апартамент е 505 евро за кв.м., а максималната цена в централната част на града достига 900 евро на кв.м. Цените на къщите варират в зависимост от тяхното местоположение и състояние. Новопостроените къщи в централната част на града струват между 422-740 евро на кв.м., а къщи с подобни характеристики в крайните квартали могат да се закупят срещу 256-547евро на кв.м. Цените на парцелите започват от 353-913 евро на кв.м. за регулираните земи в широк център. В един от най-предпочитаните жилищни квартали – Кършияка, където много новопостроени кооперации бяха издигнати на скоро, един регулиран парцел може да се купи за цена от 82 до 1010 евра за кв.м. В района на околовръсния път до Пловдви цените на регулираните парцели започват от 6 и достигат до 61 евро. Нерегулираните парцели в района се предлагат за около 6-40 евро на кв.м. В централната част на града разликата в цената на регулираните и нерегулирани земи е чувствителна.

Тенденции

Пловдив е не само втория по големина град в страната, но официалните статистики
сочат, че за последната година Пловдивския район е отчел вторият по активност пазар на недвижими имоти в България.
До скоро новите сгради се строяха предимно в централната част на града, но към настоящия момент много инвеститори строят в покрайнините. Съществуват множество възможности за изграждането на жилищни комплекси от затворен тип в крайните квартали. Растът на цените на имотите в Пловдив през последните две години изостана спрямо рязкия скок на цените в Столицата, Варна и по курортите, което се дължеше на огромния интерест в закупуването на имоти в последните. Сега този интерес отново нараства. Очаква се цените на имотите да продължат да растат. Предлагането в централната част на града е по-малко, поради факта, че собствениците на апартаменти получават добри печалби от отдаването на имотите си под наем.

Туризъм и забавления

С богатата си история и съхранено многовековно културно наследство, Пловдив се е утвърдил като привлекателен за посещение културен и исторически център. Градът и регионът разполагат с повече от 7 000 легла в над 50 хотела, като къмпингите, квартирните бюра и хижите предлагат още над 5 000 легла. Основен фактор за развитието на деловия туризъм е Пловдивският панаир. По време на международните прояви тук си дават среща бизнесмени от световноизвестни фирми и корпорации, които са обект на особено внимание от страна на туристическата общност в града.
Туризмът в Пловдив и региона се развива най-вече в направленията културен, религиозен, балнеоложки, конгресен и бизнес. Годишно тук идват над 150 000 чуждестранни туристи.
По време на многобройните спортни прояви в Пловдив участниците в тях и гостите се обслужват от туристическите фирми, които им предоставят комфорт и всичко необходимо по време на техния престой - от нощувките, храненето и транспорта до развлекателните програми и фитнеса за възстановяване.
Около Пловдив има много геотермални извори на базата, на които са се оформили целогодишно действащи балнеоложки курорти - Хисаря, Баня, Нареченски бани и др.
Околностите на Пловдив са изключително богати на културно-исторически забележителности, които създават условия за планински, екологичен, ловен и риболовен туризъм в Родопите; културно-познавателен в околностите на Асеновград (Асенова крепост, Бачковски манастир) и Хисаря (Римската крепост); балнеоложки в Хисаря, Баня и Наречен, оформен на базата на многото геотермални извори; религиозен на Кръстова гора и многобройните манастири в Родопската яка и в подножието на Балкана. На тези, които предпочитат селския туризъм, селищата около Пампорово - Момчиловци, Стойките, Широка лъка, предоставят възможността да усетят атмосферата на автентичния селски бит и да опитат от националните гозби.
В Пловдив и региона съществуват добре развита туристическа инфраструктура и кадрови потенциал, които успешно се справят с високите изисквания на съвременния туризъм.

Останки от древните и средновековни времена, характерни с ориенталски, барокови и старобългарски елементи могат да бъдат видяни в централната част на новия град. Разнообразието от стилове е примесено със съвременната архитектура. Пловдив е живописен град, с много паркове и градини, музеи и археологически паметници. Старата му част, наречена Стария град, с възрожденски къщи от ХVІІІ ХІХ в. Всъщност тази част на града представлява един внушителен музей на открито. „Старият град” се простира на трите хълма на древен Тримонциум. През 1956г. е обявен за архитектурен резерват. От централната част на Стария град могат да се съзрат стените на крепостта Филипополис. Други хубави места са величествените Сахат тепе и часовниковата кула, построена през 16 век, Бонарджика и паметника на Альоша, както и архитектурния комплекс Небет тепе, където се намират останки от древно Тракийско селище. Тук можете да видите една от най-забележителните гледки на града – Античния театър. Всяко лято добре запазен Римски театър дава сцена на много концерти и постановки на открито. По това време на годината Пловдив се превръща в истински дом международен дом на културата. Емблематични за Пловдив са още: Римският стадион, Форумът на Филипопол и много други. В региона това са Асеновата крепост, тракийската крепост Щус (с. Ситово), възрожденските селища и обекти от Априлското въстание (Батак, Пещера, Брацигово и Перущица), крепостта Цепина край с. Дорково и др.
Тук никога не може да ви бъде скучно. Многобройните музеи, църкви, археологически разкопки, изложбени зали, галерии, театри, кина се конкурират с най-разнообразни по вид и характер заведения, ресторанти и атракциони. Хотелите в града предлагат разнообразие и богат избор между всички категории и стилове места за пренощуване и почивка. Пловдив освен с богатото си архитектурно-историческо наследство има много силен културен календар - театрални, фолклорни, музикални и др. прояви, които са добра основа за развитие на културния фестивален туризъм.
Пловдивският панаир, обаче не може да остане непосетен. Тематични сбирки на посетители от цялата страна, родни производители от всички браншове и продукти от всеки сектор на икономиката ще изненадат приятно всеки от гостите на града.
Река Марица години наред допринася със своето присъствие към тайнствения и романтичен облик на града. Освен любимо място за рибарите и любителите на водните спортове, редица проекти предвиждат разгръщане на потенциала на река Марица като място за екотуризъм и отдих.

Пловдив остава и до ден днешен вторият по големина и значение град в България след столицата София, стратегически и важен промишлен, търговски, научен, културен и комуникационен център.

Още по темата

Туризъм в България
Планетариумът във Варна е сред атракциите на българската морска столица
Недостиг на бизнес хотели в големите български градове
Музеите във Варна
Голф - България излиза на игрището
Минералните извори са най-големият природен дар на България
Хотелският бизнес в столицата навлиза в нов стадий на развитие
Побити Камъни – природна забележителност край Варна, обитавана от защитени животински и растителни видове
Родопите
Национален Парк Рила получава сертификат за пълноправно членство в мрежата PAN Parks
България следва последните тенденции в развитието на Европейският туристически пазар
Профил на чуждестранния турист в България
Градовете от Централна Стара планина предлагат европейски туристически продукт
Кулинарният туризъм набира скорост у нас
Нови находки на Перперикон
Обзор на българския туризъм през 2007г.
2008 година посветена на конгресния и културен туризъм в България
Израелските туристи се увличат по културен туризъм и хазарт
Пампорово АД инвестира 13 млн. лв. в шестседалков лифт до с. Стойките
Българският спа туризъм представен на изложение в Париж
Яхтинга и лова представят България като привлекателна дестинация
Рилският манастир – люлка на българската култура
Tрета по рода си изложба „Съкровищата на България” стартира във Варна
България - една от предпочитаните дестинации за зимен туризъм
Възстановяват странджански къщи в село до Царево
Жеравна – една от приказките на Балкана
България утвърждава имиджа си на привлекателна дестинация за СПА и уелнес туризъм
Пещерата Магурата – най-голямата „колекция” на скални рисунки в Европа
Какво се крие зад отворените врати на една созополска къща?
Странджа – Една непозната туристическа дестинация